Aktuellt

NACKA TINGSRÄTT, MARK OCH MILJÖDOMSTOLEN


ÖSF är för närvarande engagerade i två olika ärenden vid Mark & Miljödomstolen



KLANDERTALAN MOT ÖSF STYRELSE - F 4746-24



I Juni 2024 mottog styrelsen en Klandertalan från ett par av våra medlemmar via Mark och Miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt. Förenklat handlar det om på vilket sätt en av våra bryggor har reparerats och hur kostnaden för detta skall komma att redovisas vid årsstämman 2025.


Styrelsen har arbetat en hel del med detta för att finna en lösning som skall minimera en eventuell extrakostnad för oss medlemmar, fortsättningsvis hålla alla ÖSF´s förvaltningsområden tillgängliga för alla medlemmar och samtidigt tillgodose de klagandes önskemål och krav. Styrelsen har en dialog med vederbörande.


Styrelsen bedömer att en extra stämma före ordinarie årsstämma inte är är nödvändig.


Detaljerna i klandertalan och förhoppningsvis en lösning kommer att redovisas vid årsstämman 2025. Alla handlingar i målet är offentlig handling och kan begäras ut från domstolen av den som önskar genom att uppge mål nummer F 4746-24.



TILLGÄNGLIGHET VID DYVIKENS BRYGGA - Ä 7327-24


Detta ärende har pågått under lång tid och det är många som hör av sig och undrar hur det kommer sig att ett antal fordon kan stå uppställda vid dyviken så att ÖSF's medlemmar hindras att använda ytan för det den är avsedd, att tillfälligt ställa ifrån sig en fordon eller en trailer vid iläggning eller uppdagning av båt.


ÖSF har begärt att Kronofogden skall ombesörja bortforsling av de långtidsparkerade fordonen och fick för detta bifall. Emellertid överklagade fordonens direkta eller indirekta ägare detta beslut och Kronofogden ändrade då sitt beslut. Detta ändrade beslut har ÖSF överklagat. Även detta är offentlig handling med Mål nr. Ä 7327-24. 

Under Oktober 2023 har ÖSF genom vår entreprenör utfört slyröjning och uppsnyggning av den del av våra områden som ligger närmast vägarna. Även Myrstigsbadet fick lite extra omsorg för att göra det tillgängligt och trevligt. Tag gärna en promenad förbi och titta.


Vi har också förbättrat framkomligheten mellan Överby ängar/fårhagen och passagen ut på Överbyslingan. Nya skyltar uppsatta som gör det enklare för var och en att hitta och komma ut och upptäcka.

Mysbryggan
FårhagenII
Fårhagen

Färjeläget fick en ordentlig uppsnyggning och slyröjning lagom till sommar och semester, 2023.

I veckan har ÖSF utfört arbete med nedtagning och bortforsling av döda och döende träd. Vi har gjort ett arbete på Buskuddsvägen där träden utgjorde en risk för närliggande fastigheter och ett arbete längs Överbyvägen där två döda granar hotade att trilla över gång och cykelvägen.

Döda träd, framförallt granar utgör en allt större problem för ÖSF. Blir granen angripen av barkborre går det inte lång tid förrän de dör. Enligt expertis på området är det dock ingen omedelbar risk att de ska falla men måste på sikt tas ner. Då de döda träden ibland står så de utgör en risk för omgivningen ser vi gärna att detta kommer till ÖSFs kännedom då det normalt tar lite tid att hitta någon som kan åta sig arbetet med fällning och eventuell bortforsling.

 


Röjning på några av våra allmänningar har genomförts under vintern 2020/2021
 
UPPDATERING 2021-03-14: 
T. Jansson är ett par månader försenad med bortforslandet av de träd och ris man tagit ned men håller på som bäst just nu och vi räknar med att alla områden skall vara rensade innan Mars är slut.

Den uppkapade björkveden har hämtats hem av olika fastighetsägare och det som återstår är mestaddels granved, ris och sly. Den som vill ta av detta som brasved får naturligtvis göra så. Vi på samfälligheten ber er vara försiktiga om ni klättrar eller kliver i högarna då de är upplagda för att forslas bort i första hand utan tanke på att vara tillgängliga. 
Skogen har fått växa fritt på våra allmänningar i många år. Detta har medfört att det idag finns gamla höga träd som börjar bli dåliga vilket innebär risk för fallande träd och grenar. Enligt en tidigare framtagen Skogsskötselplan (Mellanskog 2018) är merparten av träden mellan 55 och 85 år gamla. Under den här tiden har nästan ingen röjning, gallring eller föryngring gjorts. Sedan något år tillbaka har ÖSF därför inlett ett arbete med att ta hand om skogen på våra allmänningar.
De arbeten som just nu färdigställs av T Jansson Skogsarbete AB är dessa:
 
Område 2, Färjeläget
Ett välbesökt område med ett antal gamla björkar som står väldigt vindutsatt med risk för nedfallande grenar och vindfällen. Risk för personskador.
 
Område 4, Hästhagen/Överbyberget
Relativt stort men litet svårtillgängligt område med mycket sly och en del vindfällen. Ett antal döende björkar hotar att falla över kraftledningen och måste fällas. I övrigt slyröjning och ljushuggning enligt skötselplan.
 
Område 8, Myrstigsbadet
Relativt öppet område mot Trälhavet. Här behöver en död björk och skadade granar fällas innan de blir vindfällen.
 
Område 14, del av, vid korsningen Överbyslingan – Båtmansstigen
Smalt område med tät, hög skog och närliggande bebyggelse där det finns knäckta träd, döda träd, vindfällen och insektsangrepp (granbarkborre). Stor risk för personskador och skador på intilliggande byggnader. ÖSF har låtit fler, av varandra oberoende, skogssakkunniga titta på området och komma med åtgärdsförslag. Det har då konstaterats att det enda sättet att åstadkomma en föryngring av skogen på den här ytan är att fälla alla träd för att ge plats och ljus för ny växtlighet. Dessutom är det viktigt att fälla och transportera bort de insektsangripna träden innan angreppet sprider sig.
 
Arbetena beräknas vara klara under januari 2021. För den som önskar går det bra att hämta ved (i första hand björk) som sparas på särskild plats i varje område. I övrigt kommer T. Jansson att forsla bort allt material till 90% innan arbetet är klart.

Slide växter

Vi har fått en del frågor från fastighetsägare på promenad kring förekomsten av Park-, Jätte-, och Hybridslide på Överby. 
Slideväxter förekommer men de är lyckligtvis sällsynta och utgör inget större problem för någon av oss vad vi känner till.

Vi har inventerat de områden som röjdes i höstas då flera har påpekat att Slide förekommer där. Vi har dock inte funnit några bestånd av Slide, däremot växer, som det brukar efter röjning, mycket Asp, Ask, Björk, Orbunkar mm. i dessa områden.

I område 3 & 4 Hästhagen/Överbyberget samt område 14 Utsiktsvägen/Dalstigen/Överbyslingan växer det friskt av olika arter. 
Vi har varit i kontakt med Jourhavande biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet dit vi alla kan vända oss för frågor kring invasiva arter. De konstaterar att det som primärt växer i ovan nämnda områden är Asp vars blad inte är helt olika Slide.

Vi är tacksamma för engagemang och följer naturligtvis upp alla frågor vi får från alla Överbybor kring både växtlighet och annat!